A víz!

A víz!

A víz a földünk keletkezésekor már jelenvolt jégformájában és segítette az élet kialakulását a bolygónkon. Sok száz millió év elteltével alakult ki a cseppfolyós víz.

Azóta is fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek a növényeknek és állatvilágnak.

A földbolygón a melegedés hatására a jég elkezdett olvadni és majdnem teljes mértékben elborította a földet. A földnek kb 70% borítja egybefüggő vízréteg mint Óceánok, Tengerek, Tavak.

A víz

Sajnálatos tény, hogy a föld vízkészletének csak 2% édesvíz a többi fogyasztásra alkalmatlan.

A föld vízkészlete rohamosan fogy, így hamarosan (kb 2040-körül) egyes kontinenseken fellépnek a vízhiányok.

A vízhiány előjelei már érzékelhetők az Arab, Afrikai kontinenseken ahol a víznek az eléréséhez több kilométert kel megtenni.

Ezeken a helyeken a vízminőség ellenőrzésével is komoly gondok vannak, a fertőzött vizek betegségekhez (kolera, vérhas) vezetnek.

A víz

A tisztálkodásra már nem is jut megfelelő mennyiségű víz, ami hozzájárul különböző fertőzésekhez.

A fejlett gazdaságok nagyon sok vizet használnak a működéshez hozzájárulva a víz mennyiség csökkenéséhez.

A gyárak a feldolgozás folyamán nagy mennyiségű vizet használnak és a végterméket felületesen tisztítva vissza engedik a folyókba.

A továbbfejlesztett tudatosság a vizek megóvására aktív természetvédelmi programokkal állami hozzájárulással csökkenteni a víz igényeket.

A víz

Így szennyezve a folyókban lévő állat és növényvilágot ami veszélyes a folyó mellett élő emberekre .

Hazai vízfelhasználás talán legfontosabb, a napi vízfogyasztás a legtöbb ember számára.

Használják mindennap fogyasztásra, tisztálkodásra, mosogatásra, edények öblítésére, mosásra, wc öblítésére, kert locsolására.

A háztartásokban nem fordítanak kellő gondot a vizük megóvására, mértéktelenül pazarolják. Nem gondolva arra hogy talán egyszer elfogy és a csapok elapadnak.

A jövő nagy üzlete lesz a víz forgalmazása. A nagy befektetők már az olaj mellett a vízlelőhelyeket is felvásárolják minél nagyobb haszon reményében.

A víz

Sajnos ezek a tények nem segítik a szegényebb kontinensek könnyebb vízellátását.

Fordítsanak nagyobb gondot a víz megóvására, hogy minét többen és minél tovább tudjanak jó minőségű vizet fogyasztani, használni a háztartásokban.