Kemény víz az életünkben.

 Kemény víz az életünkben sok problémát okoz.

Mivel a Föld vízének több mint 60 százaléka a felszín alatti víz. A kőzeten és a talajon keresztül halad át a víz. Az ásványi anyagokat kioldva beleértve a (kalciumot és a magnéziumot) is. Ez a két szennyező anyag a felelős a víz keménységéért. Általánosságban elmondható, hogy a keménységet a szemcse mennyisége (gpg) mérjük. Például, ha egy vízvizsgálat 1,0-3,5 gpg tartományt jelez, a vizet kissé keménynek tekintik. Ha a mérés nagyobb mint 10,5 gpg, a vízminősége nagyon kemény.

A kemény víz tönkreteszi a berendezéseket

A kemény víz könnyedén kimutatható, például a hajmosásnál. A berendezéseknél a vízkő letapad az alkatrészekre, vagy a fűtési szálakra ezért megnövekednek a költségek.

Kemény víz az életünkben

Kemény víz az életünkben

Az eldugulnak csövek és a készülékek a kemény víz jelenléte miatt. Kemény víztől ásványi lerakódások keletkezhetnek a kávéfőzőkben, és csövekben vagy vízvezetékben berendezésekben. A fogyasztó észreveheti a csökkenő vízáramlást, valamint a szerelő személy kihívásainak számainak a növekedését.

A fogyasztók észreveszik a lerakódást a fürdőkádra vagy a zuhanyzóra, vagy akár magukra.

A fogyasztók vízfűtési költségei a kemény víz hatására növekedhetnek. Amikor kemény víz melegszik, az ásványi anyagok kicsapódhatnak. A felhalmozódás mellett az ásványi lerakódások szigetelő gátat képezhetnek a fűtőelem és a víz között.

Kemény víz az életünkben

A kemény vízben lévő kalcium és magnézium sok szappannal és tisztítószerrel nem habzik és ezáltal csökkenti a tisztító hatásukat. A kicsapódott szappanos maradék csiszoló hatású lehet, és csökkentheti a ruhák élettartamát. A fogyasztók számára a legáltalánosabb megoldás az ioncsere vízlágyítása az otthonukban.

Vízlágyítás

Számos különböző lágyítószer létezik, mindegyiknek saját előnyei vannak. Az otthonokban leggyakrabban alkalmazott módszer a kationcserék, amelynek alapelvei egyszerűek. Az ion egy elektromosan töltött atom vagy atomcsoport. A kation pozitív töltésű ion. A víz lágyul, ha a keménységi ionokat (magnézium és kalcium) nátriumionokra cserélik. Ez a csere a gyantaágyban történik a lágyulási ciklus alatt.

 

Kemény víz az életünkben

 

Vízlágyítás fontossága

Amikor vízlágyítók először gyártottak, a leggyakoribb típusok a manuális és félautomatikus modellek voltak, ahol a regenerációs folyamatot kézzel kezdte meg. Ma a piacon a két fő típus az automatikus és a kereslet-alapú regeneráló (DIR) vízlágyítók. Az automatikus lágyítók regenerálódnak egy időzítő által vezérelt menetrend szerint. A DIR lágyítók a legkifinomultabbak, és tartalmaznak egy keménység érzékelőt vagy vízmérőt, amely szükség esetén regenerál.