Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

 Országunk az egyik leggazdagabb ivóvíz  készleten terül el ( kb 95%-ban) minden település gond nélkül hozzá tud jutni. A tiszta ivóvízhez, főként az alföldön van nagyszabású vízkészlet.

Ezekben a légiókban a víz arzén tartalma nagyon magas.De egy víztisztító programmal sikerült az arzén tartalmat leszorítani. De még az Uniós előírásoknál még mindég magasabb.

Az értékek 100-200-mikrogr.-ról sikerült 50-mikrogr/l-re csökkenteni de a kemény E. U.-us szabványoknak nem tudtunk eleget tenni. Ezért tovább kellett csökkenteni az arzén tartalmat az ivóvizeinkben.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Ekkor kezdődött a  Uniós támogatással a tisztítatlan ivóvizek arzén mentesítése. Az előbbi felsorolt határ értékek alá szorítani amennyire csak lehetséges. Hogy az emberekre ne jelentsen veszélyt a szennyeződés.

Sikerült az értéket lecsökkenteni így az arzén tartalom 10-mikrogr./l-lett a hazai vizeinkben. Az egészség ügyi intézet által vitatott az arzén határ értéke nincs határozott álláspont. Mint tudott.(Az egészsége veszélyez az arzénos ivóvíz fogyasztása mert a legkisebb mértékben jelenlévő arzén köztudottan rákot okoz). Ezért nem ajánlott a fogyasztása.

A víztisztítása ozmózis víztisztítóval

Aki teheti házi víztisztító készüléket alkalmazzon ezzel is óvva családja egészségét. Sajnos az arzén mellet még nagyon sok település ivóvize tartalmaz nitritet, ként. A földből kimosott más káros anyagokat melyek veszélyeztetik a lakosság egészségét és életét. A vízművek mindent megtesz a szennyezések kiszűrésére. De sajnos a hálózatok is nagyon elvannak hanyagolva. A baktériumok ellen nem tudnak hatékonyan védekezni. Ezek a fertőzéseket terjesztő baktériumok bekerülnek a lakásokba.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

A csövekről leszakadó lebegő szennyeződések is veszélyeztetik a víz fogyasztó egészségét.

Gondosan figyeljünk oda hogy milyen vizet fogyasztunk és mindég ellenőrizzük a víz minőségét. Úgy hogy egy pohárban engedjünk ki csapvizet és haduk pihenni és után na meglátjuk miket tartalmaz az ivóvizünk. Ilyenkor kiszokott válni a lebegő szennyeződés. A magas vastartalomnál a víz elszíneződik a csőröl levált rozsda pedig a poharunk aljára telepszik.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Ezzel az egyszerű kísérlettel megtudjuk alapjában állapítani hogy most igazán jó érzéssel ihatok a vízből. Vagy legyek óvatos az egészsége érdekében. Mind a leírtak ellenében kérem önöket a vizünk megbecsülésére. A pazarlás megszüntetésére mert a víz nagyon nagy kincs és rohamosan egyre kevesebb van belőle.

Kérek mindenkit a csöpögő csapok kicserélésére vagy a csap jól elzárására.

A fürdéskor és fogmosáskor amikor lehet ne folyassuk a vizet.

Vélemény, hozzászólás?