A télisportoknál mit kell figyelemben venni.

A télisportoknál mit kell figyelemben venni.

A téli sportolásnál hajlamosak az emberek, hogy nem figyelnek a szervezetük étel és ital (tisztított ivóvíz) bevitelére mert a túlzott felöltőzést nem akarják sűrűn megbontani ezért kevesebb vizet fogyasztanak.
A télisport szerelmeseinek nagyon melegen be kell öltözni, mint a síelőknek vagy jégkorongozóknak, szánkózóknak és korcsolyázóknak.
A sportolás előtt be kell melegíteni, hogy a szervezet kellő energiával vágjon neki a kihívásnak és a szélsőséges hidegnek.

Téli sportok

Téli sportok

Igaz hogy télen az ember nem izzad és így nem veszít annyi vízmennyiséget a szervezetből. De mégis más hőmérséklet cserével igen sok folyadékot párologtat.
A hideg száraz levegő belégzésénél a szervezet megmelegíti a tüdőben be áramló hideg levegőt és a kilégzésnél vízgőz kerül a levegőben amit szemmel is látni lehet.
A síelőknél bevált módszer, hogy a sportolás megkezdése előtt táplálkoznak és a szervezet emésztéskor nagyobb mennyiségű hőt bocsájt ki így melegebben tartja a testet.

Téli sportok

Téli sportok

 

1, A táplálkozás hatása.

Az élelmiszer a testben melegítőhatást vált ki ismert nevén (termogenezist). A táplálkozás után mint egy 10%-kal nagyobb mennyiségű hőt bocsájt ki mint éhgyomorral.
A hideg önmagában nem növeli az energia igényeket de akkor használ több energiát amikor a test hőmérséklet csökken, és elkezd lehűlni majd reszketni.
Reszketésnél az izmok mozognak, hogy több hőt termeljenek a testnek.
Amikor nagyon fázik a szervezet és elkezd erőteljes izom összehúzódásokat generálni ilyen intenzív reszketés hamar kimeríti az izmokat.

Téli sportok

Téli sportok

Ilyenkor jó ha van kéznél termoszban meleg folyadék ( tea, meleg leves vagy más folyadék). Aminek a fogyasztása vissza állítja a hő-háztartásukat.
Az ugrálás is nagy segítség lehet ha nagyon fázunk egy lábról a másikra ugrálva próbál a szervezet hőt termelni az izmok mozgásából.
Azoknál a sportolóknál akik nem űznek télisportok nagy valószínűséggel felüti a fejét az elhízás.
A téli hangulat ingadozásukat nem mindég a konditeremben vezetik le, hanem táplálkozással töltik a felesleges idejüket.

Téli tájkép

Téli tájkép

Ha korlátozni szeretné a téli súlygyarapodását és szeretne aktív maradni. Akkor bátram kezdjen bele valami számára megfelelő télisportba.Élvezze a csodálatos téli országot.