A víz élettani előnyei.

A Víz élettani előnyei.

Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy a szervezetüknek a nagy részét víz alkotja kb.60 %-át. A szervezet minden sejtjének szüksége van vízre mert a víz segít a szerveknek szöveteknek a test hőmérsékletet fenntartani és szabályozni más testi funkciókat.
A víz mennyisége függ attól hogy milyen éghajlaton élnek az emberek mert a forró és meleg éghajlaton többet párologtat az izzadással és a sűrűbb levegővétellel minta hideg, fagyos éghajlaton.
A fizikailag aktívabban tevékenykedők is több vizet fogyasztanak mint aki szellemi tevékenységet folytat és testileg nincs igénybe véve.
A betegség ideje alatt is megnövekszik a folyadék bevitelünk itt már nem csak a víz de a teával és más egyéb folyadékok is a szervezetbe kerülnek.
Pótolni kell a hányással, hasmenéssel és lázzal távozó víz mennyiséget nehogy kiszáradjon a szervezet.
A víz nagyon sokat segít a szervezet hidratálásában nedvesen tartja a szájat, szemet, orrot és a bőrt is feszesen tartja.
Ezen felül segíti a véráramlását az agyműködését és védi a gerincvelőt a külsőbe hatásoktól az ízületeknek a síkosítását is elősegíti.
Amennyiben nem biztos a hidratáltsági szintjében elég a vizeletet ellenőrizni mert a vizelet világos majdnem vízszínű akkor megfelelő a hidratáltság, de amikor sötét sárga vagy talán még annál is sötétebb akkor a kiszáradás fenyegeti a szervezetet.
A sötét vizelet észlelésénél azonnal meg kell kezdeni a folyadék pótlását minél több vizet vagy magas folyadék tartalmú gyümölcsöt vagy ételt fogyasztani.
A nagyobb mennyiségű víz fogyasztás hozzájárul a vese, húgyhólyag, húgyutak fertőzésének a megelőzéséhez és gátolja a húgykő képződést.
A terhes vagy szoptatós kismamáknak is a doktor több alkalommal felhíja a figyelmüket a kellő mennyiségű folyadék bevitelre.
A kellő folyadék fogyasztása enyhíti a székrekedést, az emésztés már a szájban megkezdődik a nyállal az enzimek segítik lebontani az élelmiszert, és ásványi anyagokat.
Az emésztést elősegíti a víz, a rostokat könnyebben emészthetővé teszik kímélve a beleket.
Az orvosok eltérő magyarázatot adnak a vízfogyasztás mennyiségéről de abban mindenki egyet ért, hogy a szervezet akkor működik tökéletesen ha kellő menyiségül folyadékot fogyasztanak.
Mindenki figyelje a testét, az árulkodó jeleket  mert csak így lehetnek egészségesek.