Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

 

Országunk az egyik leggazdagabb ivóvíz  készleten terül el ( kb 95%-ban) minden település gond nélkül hozzá tud jutni a tiszta ivóvízhez, főként az alföldön van nagyszabású vízkészlet.

Ezekben a légiókban a víz arzén tartalma nagyon magas, de egy víztisztító programmal sikerült az arzén tartalmat leszorítani de még az Uniós előírásoknál még mindég magasabb.

Az értékek 100-200-mikrogr.-ról sikerült 50-mikrogr/l-re csökkenteni de a kemény E. U.-us szabványoknak nem tudtunk eleget tenni ezért tovább kellett csökkenteni az arzén tartalmat az ivóvizeinkben.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Ekkor kezdődött a  Uniós támogatással a tisztítatlan ivóvizek arzén mentesítése az előbbi felsorolt határ értékek alá szorítani amennyire csak lehetséges, hogy az emberekre ne jelentsen veszélyt a szennyeződés.

Sikerült az értéket lecsökkenteni így az arzén tartalom 10-mikrogr./l-lett a hazai vizeinkben. Az egészség ügyi intézet által vitatott az arzén határ értéke nincs határozott álláspont, mint tudott(Az egészsége veszélyez az arzénos ivóvíz fogyasztása mert a legkisebb mértékben jelenlévő arzén köztudottan rákot okoz) ezért nem ajánlott a fogyasztása.

Aki teheti házi víztisztító készüléket alkalmazzon ezzel is óvva családja egészségét. Sajnos az arzén mellet még nagyon sok település ivóvize tartalmaz nitritet, ként, és a földből kimosott más káros anyagokat melyek veszélyeztetik a lakosság egészségét és életét. A vízművek mindent megtesz a szennyezések kiszűrésére de sajnos a hálózatok is nagyon elvannak hanyagolva, és a baktériumok ellen nem tudnak hatékonyan védekezni, és ezek a fertőzéseket terjesztő baktériumok bekerülnek a lakásokba.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

A csövekről leszakadó lebegő szennyeződések is veszélyeztetik a víz fogyasztó egészségét.

Gondosan figyeljünk oda hogy milyen vizet fogyasztunk és mindég ellenőrizzük a víz minőségét úgy hogy egy pohárban engedjünk ki csapvizet és haduk pihenni és után na meglátjuk miket tartalmaz az ivóvizünk. Ilyenkor kiszokott válni a lebegő szennyeződés a magas vastartalomnál a víz elszíneződik a csőröl levált rozsda pedig a poharunk aljára telepszik.

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Lehetséges veszélyek ivóvizeinkben

Ezzel az egyszerű kísérlettel megtudjuk alapjában állapítani hogy most igazán jó érzéssel ihatok a vízből vagy legyek óvatos az egészsége érdekében. Mind a leírtak ellenében kérem önöket a vizünk megbecsülésére és a pazarlás megszüntetésére mert a víz nagyon nagy kincs és rohamosan egyre kevesebb van belőle.

Kérek mindenkit a csöpögő csapok kicserélésére vagy a csap jól elzárására.

A fürdéskor és fogmosáskor amikor lehet ne folyassuk a vizet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.