Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása
Hazánkban a ivóvíz szerencsére minden városba és kistelepülésre eljut.
Már a minősége nem mindenhol ugyan olyan a nagy városokban ahol tehetik a folyókból nyerik az ivóvizet de sajnos a tisztított szennyvíz is abba a folyóba folyik.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása

A szennyvizet alaposan megtisztítják, ülepítik és mindent elkövetnek hogy minél tisztább vizet engedjenek vissza a folyókba, de az orvosság maradványokat nem tudják tökéletesen eltávolítani a vízből.

Ezek a folyóban kerülnek, és a vízművek ezt a vizet használják a lakosság ellátására további tisztítás és klórozás után. Sajnos a baktériumokat és a orvosság maradványait mint a fogamzás gátló és az antibiotikumokat nem tudja kivonni a vízből.
A ivóvízvezeték ami a lakosságot össze köti a vízművekkel az is nagyon elöregedettek és több alkalommal kerül sor vízcsőtörésre, vagy a talaj munkálatok ásása következtében törnek a vízcsövek.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása


A kijavítás után a vízmű-dolgozói a rendszert átmosatják de a bekerülő szennyeződéseket nem tudják teljes mértékben eltávolítani és sajnos ez megjelenik a lakásunkban a főzővíz engedésénél a vagy a fürdővíznél a kád aljában. A víz színe ilyenkor jobb esetben csak sárgás elszínezésű de szélsőségesebben akár barna vagy egészen sötét barnán jelenik meg a víz.

A kancsóban kitöltött ivóvíz ha párórával a fogyasztás előtt engedjük a csapból és állni hagyjuk hogy leülepedjen a benne található piciny szennyeződések.
Az üveg pohárban engedett ivóvizet ha a fény felé fordítjuk láthatóvá válnak a lebegő szennyeződések ami az elöregedett vezetékek oldaláról válik le és így kerülnek az ivóvízben.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása

 

Itt ajánlanám a víztisztító berendezést mely a ro szűrőbetéttel ami egy membránból és több szűrőbetétből áll képes ezeket a maradványokat eltávolítani. Ahol a víz csak klóros is nem tartalmaz nehéz fémeket ott elegendő egy víztisztító kancsó vagy a nagyobb teljesítményű csapra szerelhető asztali víztisztítók javasoltak ami a napi vízfogyasztásunkat garantálja. A nehéz fémmel és nitritekkel vagy más vegyi anyaggal szennyezte víznél már a vízszűrő készülék használata javasolt. Nem csak a vízbevitelünkre kell odafigyelni ha nem a bőrünkön felszívódó baktériumok és vegyi anyagokra ami a bőrünket szárítja és a hajat töredezetté teszi. Ezek elkerülése érdekében ajánlott a zuhany szűrők alkalmazása. Az otthonunkban a folyamatos tiszta és kellemes ízű víz érdekében ajánlott a vízszűrő betétek rendszeres cseréjét elvégezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.