Magyarország ivóvízellátása és javítása.

Magyarország ivóvízellátása és javítása.

Hazánkban a ivóvíz szerencsére minden városba és kistelepülésre eljut.
Már a minősége nem mindenhol ugyan olyan a nagy városokban ahol tehetik a folyókból nyerik az ivóvizet. De sajnos a tisztított szennyvíz is abba a folyóba folyik.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása

A szennyvizet alaposan megtisztítják, ülepítik és mindent elkövetnek hogy minél tisztább vizet engedjenek vissza a folyókba. De az orvosság maradványokat nem tudják tökéletesen eltávolítani a vízből.

Ezek a folyóban kerülnek, és a vízművek ezt a vizet használják. A lakosság ellátására további tisztítás és klórozás után. Sajnos a baktériumokat és a orvosság maradványait mint a fogamzás gátló és az antibiotikumokat nem tudja kivonni a vízből.
A ivóvízvezeték ami a lakosságot össze köti a vízművekkel. Az is nagyon elöregedettek és több alkalommal kerül sor vízcsőtörésre, vagy a talaj munkálatok ásása következtében törnek a vízcsövek.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása


A kijavítás után a vízmű-dolgozói a rendszert átmosatják. De a bekerülő szennyeződéseket nem tudják teljes mértékben eltávolítani. Sajnos ez megjelenik a lakásunkban a főzővíz engedésénél a vagy a fürdővíznél a kád aljában. A víz színe ilyenkor jobb esetben csak sárgás elszínezésű. De szélsőségesebben akár barna vagy egészen sötét barnán jelenik meg a víz.

Magyarország ivóvízellátása és javítása.

A kancsóban kitöltött ivóvíz ha pár órával a fogyasztás előtt engedjük a csapból és állni hagyjuk. Azért hogy leülepedjen a benne található piciny szennyeződések.
Az üveg pohárban engedett ivóvizet ha a fény felé fordítjuk láthatóvá válnak a lebegő szennyeződések. Ami az elöregedett vezetékek oldaláról válik le és így kerülnek az ivóvízben.

Magyarország ivóvízellátása

Magyarország ivóvízellátása

 

Itt ajánlanám a víztisztító berendezést mely a RO szűrőbetéttel. Ami egy membránból és több szűrőbetétből áll képes ezeket a maradványokat eltávolítani. Ahol a víz csak klóros és nem tartalmaz nehéz fémeket. Ott elegendő egy víztisztító kancsó. Vagy a nagyobb teljesítményű csapra szerelhető asztali víztisztítók javasoltak ami a napi vízfogyasztásunkat garantálja. A nehéz fémmel és nitritekkel vagy más vegyi anyaggal szennyezte víznél. Már a vízszűrő készülék használata javasolt. Nem csak a vízbevitelünkre kell odafigyelni. Hanem a bőrünkön felszívódó baktériumok és vegyi anyagokra ami a bőrünket szárítja és a hajat töredezetté teszi. Ezek elkerülése érdekében ajánlott a zuhany szűrők alkalmazása. Az otthonunkban a folyamatos tiszta és kellemes ízű víz érdekében. Ajánlott a vízszűrő betétek rendszeres cseréjét elvégezni.

Vélemény, hozzászólás?